King Of The Magicians!

Hypermobiilin kehon vahvistaminen

Listaan muutamia erinomaisia vinkkejä omaan liikkumiseen, kun sinulla on hypermobiliteettisyndrooma tai hypermobiili EDS. Kuuntelin Jeannie Di Bonin luennon Strengthen Your Hypermobile Core - A Home Exercise Approach for EDS, HSD, and Hypermobility. Se on vapaasti käännettynä Vahvista hypermobiilia keskustaasi, joka on hänen verkkokurssinsa nimi.  Jeannie Di Bon on pilatesohjaaja ja liikuntaterapeutti. Hän on myös itsekin yksi meistä, hänellä on hEDS-diagnoosi.

Vaikka video on oikeastaan tehty vinkkivideoksi hänen hypermobiileille tehdyille kurssilleen, joka on verkossa nyt ilmaisena rekisteröidyttävissä kesäkuun loppuun asti. En ole itse sille rekisteröitynyt enkä tiedä sen varsinaista sisältöä. Kuitenkin tämä video antoi hyviä pointteja liikkumisesta ja liikunnasta, jotka olivat mielestäni järkeviä ja hyvä huomata.

Vinkkejä, kuinka tehdä kotona harjoituksia, jotka sopivat hypermobiileille nivelille. Harjoituksia tehdessä tulee kuunnella omaa kehoaan ja tehdä asioita sen ehdoilla. Pilatesta kannattaa modifioida aina kullekin henkilölle sopivaksi. Hän puhuu movement therapystä eli liiketerapiasta, joka ei ole puhdasta pilatesta vaan siitä hypermobiliisyndoomaa tai hEDSisä sairastaville modifioitua. 

Oma pilates-tuntini näin korona-aikana. Matto lattialla ja kuva puhelimelta.
Oma pilates-tuntini näin korona-aikana. Matto lattialla ja kuva puhelimelta.


Hän puhuu siitä, että liikunnan säännöllisyys on tärkeää. Vaikka tekisi vain vähän kerrallaan, mutta kannattaa tehdä asoita säännöllisesti. Lähestyminen liikkumiseen on tärkeää. Oleellista ovat hitaat liikkeet, joissa kiinnitetään huomioita liikkeisiin ja kehon asentoihin. Hitaissa liikkeissä lihaksia myös käytetään enemmän. Myös lihasjännityksen vapauttamisesta eli lihasten rentouttamisesta on hyötyä.

Liikunta vähentää stressiä vapauttamalla hormoneja kehossa. Pienikin liike on hyvästä ja voi myös helpottaa kipuja ja väsymystä.

Hänen kurssinsa ja opetuksensa koostuu kuudesta osa-alueesta, joita ovat 
  • hengitys
  • rentoutus
  • asentotunto
  • nivelten stabiilius
  • tasapaino
  • ryhti
Hengitys vapauttaa jännitystä ja rentouttaa. Jännä oli myös kuulla hänen kertovan, mitä oikeasta hengittämisestä on tutkittu ja kuinka paljon se voi auttaa kipuun ja stressiin. Eli Jeannie Di Bonin mukaan hengitys tulee opetella ensimmäiseksi.

Rentoutuminen tulee oikeastaan hengityksen mukana. Emme edes ymmärrä kuinka paljon jännitämme kehoamme ja lihaksiamme koko ajan. Se on meille luontaista heikon sidekudoksen takia, mutta fyysinen rentouttaminen on myös erittäin hyvä opetella. On hyvä huomata omat tapansa ja milloin keho jännittyy tarpeettomasti. Rentoutuminen auttaa myös nukahtamiseen.

Asentotuntoa opetellessa opetellaan tietoisuutta omasta kehosta ja sen asennoista. Tarkoitus ei ole yrittää päästä kehon ääriasentoihin vaan opetella ne asennot, joissa hallitsemme vartaloamme ja harjoitamme lihaksiamme. Tälläkin voi olla kipua vähentävä vaikutus.

Nivelten stabiilius on tärkeää, sillä sen avulla opetetaan keholle asentoja. Lihaskunnon ja oikeiden asentojen myötä myös vähennetään subluksaatioita sekä sijoiltaanmenoja.

Tasapaino on tärkeää jokapäiväiseen elämään. Ihan pelkästään kävely vaatii tasapainoa. Hyvä ryhti tulee muun työn myötä sivutuotteena. 

Tässä ikään kuin ohjemoidaan kehon liike uudestaan. Tämä on mielestäni erittäin hyvä vertaus, sillä juuri tätä olen itse opetellut tekemään viimeisten kuuden vuoden aikana. Käyn siis itse PhysioPilatesta, jossa opetellaan juuri tämän tyyppisiä asioita. Mielestäni tämä on todella auttanut itseäni sekä sitä, että huomaan kehoni olevan omituisissa asennoissa. Kun huomaan huonot asennot, voin ne myös korjata. Ja pitkällä aikavälillä keho oppii pois huonoista asennoista ja hakeutuu luonnostaan uusiin opittuihin asentoihin.

Hän painottaa sitä, kuinka kaikki alkaa jaloista ja niiden asennoista. Kuinka kehon keskusta on joka paikassa, ei pelkästään vatsalihaksissa. Hän puhuu paljon siitä, kuinka liikkeen pitäisi olla vapaata eikä väkisin pakotettua, jossa vatsalihaksia väkisin puristetaan liikkeessä. 

Samoin hän kertoo kuinka on hyvä opetella, miltä liikkeet tuntuvat omassa kehossa. Kaikki uudet liikkeet pitää aloittaa rauhassa. Tee vaikka yksi liike ensin. Seuraavalla kerralla enemmän. Jos se tuntuu pahalta, palaa taas takaisin vähempään määrään toistoja. Ei kannata aloittaa isosta määrästä liikkeitä, koska muuten et löydä omaa tasoasi vaan tulet turhaan kipeäksi liikkeistä. 

Hän uskoo dynaamiseen venyttelyyn, ei staattiseen venyttelyyn. Venyttely tulee tehdä varovasti ja niin, ettei venytä niveltä vaan lihasta. Hypermobiileilla lihakset ovat monesti kireitä, sillä ne yrittävät parhaansa tukeakseen niveliä. Siksi kannattaa ensin opetella oikeat asennot ja tukeminen ennen kuin alkaa venyttää lihaksia.

Hänellä on hyvä pointti siitä, että liikkuminen kannattaa, kun se on tehty oikealla tavalla. Tehdään tarpeeksi hitaasti ja sillä tavalla, kun meidän kehoillemme on sopivaa. Hän huomautti vielä, että on täysin normaalia, että liikunnan jälkeen lihaksia voi särkeä, kun niitä on käyttänyt. Sitä ei kannata pelästyä, mutta 

Näet koko videon täältä YouTubesta
Jeannie Di Bon. Movement Therapist. Pilates-ohjaaja.

Comments