Tym razem nie zabrakło pieczywa, tylko zbiegły się pragnienia Olka o pysznym śniadaniu niespodziankowym i moim dążeniu do opróżnienia lodówki przed urlopem.
Niespodzianka bardzo smakowała, a śniadanie nie do końca było słodkie, bo serek ricotta sam w sobie jest słonawy - co fajnie kontrastowało ze słodyczą cukru pudru.
Takie placuszki możecie zjeść zarówno na słodko jak i na słono.
Składniki (porcja na ok. 20 placuszków):
- 250 g serka ricotta
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- cukier puder do oprószenia
- oliwa lub olej do smażenia
Białka jajek ubić na sztywno. W osobnym naczyniu przy pomocy miksera wymieszać żółtka, serek, mleko i mąkę. Na koniec łyżką połączyć z pianą z białek.
Smażyć z obu stron na oliwie lub oleju (na małym ogniu), nakładając porcje łyżką.
Lekko ostudzone posypywać cukrem pudrem.
Comments
Post a Comment