Placuszki z ricottą


Tym razem nie zabrakło pieczywa, tylko zbiegły się pragnienia Olka o pysznym śniadaniu niespodziankowym i moim dążeniu do opróżnienia lodówki przed urlopem. 
Niespodzianka bardzo smakowała, a śniadanie nie do końca było słodkie, bo serek ricotta sam w sobie jest słonawy - co fajnie kontrastowało ze słodyczą cukru pudru. 
Takie placuszki możecie zjeść zarówno na słodko jak i na słono. 

 Składniki (porcja na ok. 20 placuszków):

  • 250 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • cukier puder do oprószenia
  • oliwa lub olej do smażenia









Białka jajek ubić na sztywno. W osobnym naczyniu przy pomocy miksera wymieszać żółtka, serek, mleko i mąkę. Na koniec łyżką połączyć z pianą z białek. 
Smażyć z obu stron na oliwie lub oleju (na małym ogniu), nakładając porcje łyżką. 
Lekko ostudzone posypywać cukrem pudrem. 

Comments